May 7 & 8 - FaceBase 2024 Community Forum

NIH Main Campus Building 35A in Room 620/630 9000 Rockville Pike, Bethesda, Maryland 20892

Zoom link available upon registration.

Meeting Objectives

The theme of the FaceBase 2024 Community Forum is "Supporting data-driven research spanning the translational spectrum with diverse dental, oral, and craniofacial data."

The objectives for this meeting include:

- 1. Learn how FaceBase can effectively bridge investigators and clinicians to discover and translate health solutions.
- 2. Define the needs of FaceBase data contributors and users for improvement of the FaceBase features, capabilities, and data offerings.
- Illustrate best practices for data sharing to maximize reusability and comply with NIH's Data Management and Sharing (DMS) policy and implementation guidelines.
- 4. Provide networking and collaboration opportunities among diverse groups of investigators.
- 5. Provide hands-on workshops or breakout sessions on data analysis, the use of FaceBase tools, and other relevant skills to empower researchers and contributors.
- 6. Describe ways that FaceBase can further synergize with other resources for data intensive research.
- 7. Discuss strategies for outreach to and engagement with underrepresented groups in the research community.

Satellite Event - Monday, May 6th

NIH Building 31, 6C Rooms F&G

EDT	All times are in Eastern Daylight Time
1:00 PM (3 hours)	Tutorial for NIH Intramural Researchers: Using FaceBase to Access and Share Data Rob Schuler, PhD, USC and Alejandro Bugacov, PhD, USC This is an onsite-only training for the NIH intramural investigators, clinicians and trainees who conduct foundational, translational, and clinical research of dental, oral, craniofacial, as well as anatomically and biologically relevant diseases and conditions. This tutorial addresses both those who want to learn about what FaceBase offers and how to use it as well as those who are interested in contributing data to fulfill their Data Management Sharing (DMS) plans. Registration for this event is separate. If you are a member of the NIH Intramural program, please visit this link for more information and to register.

Day 1 - Tuesday, May 7th

NIH Building 35A, Room 620/630

EDT	All times are in Eastern Daylight Time	
9:00 AM (10 min)	Introduction Yang Chai, D.D.S., Ph.D. (USC)	
9:10 AM (15 min)	Opening Remarks Jennifer Webster-Cyriaque, D.D.S., Ph.D., Acting Director, National Institute of Dental and Craniofacial Research	
9:25 AM (40 min)	FaceBase3 Review with a focus on Year 5 (25 min talk/15 min Q&A) Carl Kesselman, Ph.D. (USC) and Rob Schuler, Ph.D. (USC)	
Cleft Palate/Cleft Lip Case Study In this session, we are using malformation as a case study to bring biomedical investigators, data scientists, clinicians, and data resource developers together to have a meaningful discussion of how data science can help facilitate translation. Moderator: Zubaida Saifudeen, PhD (NIH/NIDCR)		
10:05 AM (20 min)	Using Gene Editing to Model a Metabolic Craniofacial Syndrome (15 min talk / 5 min Q&A) Jeffrey Bush, Ph.D. (UCSF)	
10:25 AM (20 min)	Developmental Programs for Palate Development (15 min talk / 5 min Q&A) Junichi Iwata, D.D.S., Ph.D. (UTHealth)	
10:45 AM (20 min	The International Family Study of Nonsyndromic Orofacial Clefts: Design, Methods, and Where We Go From Here (15 min talk / 5 min Q&A) Devin Feigelson, B.S. (Operation Smile)	

11:05 AM	Break - 15 min	
Skull Development and Craniosynostosis In this session, we look at skull development and malformations and how data science aids basic discovery to clinical implementation. Moderator: Jesse Goldstein MD (University of Pittsburgh)		
11:20 AM (20 min)	Cranial Sutures (15 min talk / 5 min Q&A) Ethylin W. Jabs, M.D. (Mayo Clinic)	
11:40 AM (20 min)	A Data-Driven Approach to the Management of Craniosynostosis (15 min talk / 5 min Q&A) Antonio R. Porras, Ph.D. (University of Colorado Anschutz and Children's Hospital Colorado)	
12:00 PM (20 min)	Leveraging Advanced Machine Learning to Create a Point-of-care Operative Decision Aid for Craniosynostosis. (15 min talk / 5 min Q&A) Jesse Goldstein, M.D. (University of Pittsburgh)	
12:20 PM (1 hour)	Lunch – 60 min	
Developing and Implementing Best Practices in Data Stewardship Learn about best practices and see examples of data sharing and collaborations. Moderator: Noffisat Oki, Ph.D. (NIH/NIDCR)		
1:20 PM (10 min)	Opening Remarks Alicia Chou, M.S. (NIH/NIDCR)	
1:30 PM (20 min)	How FaceBase Can Support Data Stewardship Best Practices (10 min talk / 10 min Q&A) Laura Pearlman (USC)	
1:50 PM (20 min)	EnamelBase Collaborations and Data Sharing (15 min talk / 5 min Q&A) Derk Joester, Ph.D. (Northwestern University) and Jan Hu, B.D.S., Ph.D. (University of Michigan) (Remote)	
2:10 PM (20 min)	Ethics of Data Sharing / Accelerating Understanding of Craniofacial Microsomia (15 min talk / 5 min Q&A) Carrie L. Heike, M.D., M.S. and Stephanie Kraft, J.D. (Seattle Children's Research Institute)	
2:30 PM (20 min)	RNAseq Analysis of Murine Salivary Gland Development Kenneth Yamada, M.D., Ph.D. (NIH/NIDCR)	
2:50 PM (30 min)	Opportunities for Training Data Scientists (20 min talk / 10 min of Q&A) Christy M. McKinney, Ph.D., M.P.H. (University of Washington)	
3:20 PM (15 min)	Break – 15 min	
Poster Session		
3:35 PM (90 min)	Onsite Poster Session and Reception (in the main meeting room)	
5:05 PM	Adjourn for the day	
6:30 PM	Group Dinner Rock Bottom Brewery (5 minute drive) 7900 Norfolk Ave, Bethesda, MD 20814	

Day 2 - Wednesday, May 8th

NIH Building 35A, Room 620/630

EDT	All times are in Eastern Daylight Time	
9:00 AM (15 min)	Welcome/Recap of Day 1 Yang Chai, D.D.S., Ph.D. (USC)	
Reusing FaceBase Data Introduction by Alicia Chou or Noffisat Oki		
9:15 AM (20 min)	Functional characterization of GWAS variants associated with craniofacial diseases using Facebase data (15 min talk / 5 min Q&A) Aki Ushiki, Ph.D. (UCSF)	
9:35 AM (20 min)	Contributions of Non-coding Human Variants on the Etiology of Non-syndromic Clefts (15 min talk / 5 min Q&A) Emmanuel Aladenika, B.D.S. (University of Iowa)	
Panel: Bridging Foundational, Translational, Clinical, and Public Health Research – Lessons Learned and Future Perspectives Chair: Ethylin W. Jabs, M.D. (Mayo Clinic)		
9:55 AM (60 min)	Panelists: • Antonio R. Porras, Ph.D. (University of Colorado Anschutz and Children's Hospital Colorado) • Devin Feigelson (Operation Smile) • Junichi Iwata, D.D.S., Ph.D. (UTHealth) • Jay Patel, BDS, Ph.D. (Temple University)	
10:55 AM (10 min)	Break	
Panel: Expanding FaceBase to Accommodate Research Needs for Integrated EHR, Imaging and -Omics Data Moderator: Vidhya Venkateswaran, B.D.S., M.P.H., Ph.D. (NIH/NIDCR)		
11:05 AM (60 min)	Panelists: Mary Marazita, Ph.D. (University of Pittsburgh) Thankam Thyvalikakath, D.M.D., M.D.S., Ph.D. (Indiana University) Carl Kesselman, Ph.D. (University of Southern California) Yang Chai (University of Southern California)	
12:05 PM (15 min)	Closing Thoughts Carl Kesselman, Ph.D. (University of Southern California)	
12:20 PM	Adjourn	