### June 3 & 4 - FaceBase 2025 Community Forum

### Information Sciences Institute 10th Floor, Room 1014 4676 Admiralty Way, Marina del Rey, CA 90292

Zoom link available upon registration. Email help@facebase.org for assistance.

#### **Meeting Objectives**

The theme of the FaceBase 2025 Community Forum is

"Enabling and Expanding the Reach of Craniofacial Research: Building Connections and Supporting Reuse"

This year's focus will center on three key themes:

- 1. Targeting the Entire Data Lifecycle to Maximize Data Reuse in Research: Demonstrating FaceBase's role in facilitating the planning for and the sharing of original and derived data to maximize data reuse in the context of the data lifecycle.
- 2. **Promoting Use of Multi-dimensional Preclinical and Clinical Data:** Enhancing pre/clinical data contribution and use. Strengthening the connection between human diseases and relevant animal models.
- 3. Expanding and Connecting Scientific Dental, Oral, Craniofacial and Inner Ear (DOC-IE) Data with Anatomically and Biologically Relevant Health and Disease Models: Engaging more thought leaders, investigators, clinicians, organizations, and funders to explore FaceBase's unique offerings.

# Day 1 - Tuesday, June 3

# Information Sciences Institute

10th Floor, Room 1014

PDT	All times are in Pacific Daylight Time	
8:00 AM	Registration	
9:00 AM (10 min)	Introduction Yang Chai, D.D.S., Ph.D. (USC)	
9:10 AM (30 min)	Opening Remarks  Jennifer Webster-Cyriaque, D.D.S., Ph.D., Acting Director, National Institute of Dental and Craniofacial Research (NIDCR/NIH);  Debara L. Tucci, M.D., M.S., M.B.A., National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD/NIH)  Susan Gregurick, Ph.D., Associate Director for Data Science and Director of the Office of Data Science Strategy (ODSS/NIH)	
9:40 AM (30 min)	FaceBase 4 Roadmap (25 min talk/5 min Q&A) Carl Kesselman, Ph.D. (USC) and Rob Schuler, Ph.D. (USC)	
Keynote Talk		
10:10 AM (40 min)	The Need for High Quality Data for Data Reuse and Machine Learning (30 min talk / 10 min Q&A) Helen M. Berman, Ph.D. (USC, co-founder of the Protein Data Bank (PDB))	
10:50 AM (15 min)	Break	
Studies Comparing Normal and Abnormal Craniofacial Development		
11:05 AM (25 min)	Long Range Gene Regulation in the Developing Human Face (20 min talk / 5 min Q&A)  Justin Cotney, Ph.D. (Children's Hospital of Philadelphia)	
11:30 AM (25 min)	Beaks, Bones, and Beyond: Using Avian Models to Study Normal and Abnormal Development (20 min talk / 5 min Q&A) Samantha Brugmann, Ph.D. (Cincinnati Children's Hospital)	
11:55 AM (1 hour)	Lunch – 60 min - Information will be provided for nearby lunch options.	
Panel: Incorporating Relevant Clinical Elements (EMR/EDR, etc) into		
FaceBase to Effectively Facilitate Clinical Research		
12:55 PM (50 min)	Moderator: Vidhya Venkateswaran, B.D.S., M.P.H., Ph.D. (NIH/NIDCR)	

	<b>Panelists:</b> Parish Sedghizadeh, D.D.S, M.S. (Herman Ostrow School of Dentistry/University of Southern California) (chair); Mohammad Khalifeh D.D.S., M.S. (University of Southern California); Anette Vistoso Monreal D.D.S., M.S. (University of Southern California)			
	Focus: Incorporating EMR/EDR elements into FaceBase using USC clinical data on orofacial pain/TMD.			
Connecting Clinical Tools and Data to Advance Craniofacial Pain Research – Integrating Imaging, AI, and				
Multimodal Data to Drive Discovery				
1:45 PM (25 min)	Approaches to Integration of Clinical Data into FaceBase: Highlighting work from BACPAC Using Multimodal Data Modeling for Chronic Low Back Pain and Dataset Aggregation and Harmonization (20 min talk / 5 min of $Q&A$ ) Thomas Peterson, Ph.D. (UCSF)			
2:10 PM (35 min)	The Role of Artificial Intelligence in TMD and Orofacial Pain Diagnosis (30 min talk/5 min of Q&A) Glenn Clark, D.D.S, M.S. and Anette Vistoso Monreal, D.D.S., M.S (USC)			
2:45 PM (25 min)	The Potential for Dynamic MRI to Study TMD and Other Craniofacial and Oral Conditions (20 min $talk / 5 min of Q&A$ ) Krishna S. Nayak, Ph.D. (USC)			
3:10 PM (20 min)	Break			
Poster Session				
3:30 PM	Onsite Poster Session			
(90 min)	11th floor - Room 1135/37			
5:00 PM	Adjourn for the day			
7:00 PM	Group Dinner: Playa Provisions 119 Culver Blvd, Playa Del Rey, CA 90293			
	10 minutes from the meeting venue by car/rideshare. Attendees pay for their own dinner.			

# Day 2 - Wednesday, June 4th

## Information Sciences Institute

10th Floor, Room 1014

PDT	All times are in Pacific Daylight Time		
9:00 AM (15 min)	Welcome/Recap of Day 1 Yang Chai, D.D.S., Ph.D. (USC)		
	Keynote Speaker		
9:15 AM (40 min)	Vision for Data Science: Advancing Craniofacial Research Through Integration, Accessibility, and Innovation (30 minutes talk, 10 minutes Q&A)  Axel Visel, Ph.D. (Lawrence Berkeley National Lab)		
Reuses of FaceBase Data			
9:55 AM (25 min)	<b>How FaceBase Data Helped Develop Designs for Pediatric Respirators</b> (20 min talk / 5 min of Q&A) Christopher Nemeth, Ph.D. (Applied Research Associates, Inc) and Benedikt Hallgrimsson (Univ of Calgary)		
10:20 AM (25 min)	<b>3D Facial Analysis and Learning Using FaceBase Data</b> (20 min talk / 5 min Q&A) Peter Claes, Ph.D. (KU Leuven, Belgium)		
FaceBase in Related Health Domains			
10:45 AM	Macroglossia in Beckwith-Wiedemann Syndrome (20 min talk / 5 min Q&A)		
(25 min)	Jennifer Kalish, MD, PhD (Children's Hospital of Philadelphia)		
Panel: Leveraging FaceBase in Related Health Domains			
	Moderator: Helen Berman, Ph.D (USC, co-founder of the Protein Data Bank (PDB))		
11:10 AM (50 min)	Panelists: Yang Chai (USC, FaceBase), Benjamin Yixing Xu (USC), Jennifer Kalish (CHOP), Axel Visel (LBL)		
	<b>Focus:</b> Exploring connections between DOC-IE research and relevant systemic health and disease models. Demonstrating FaceBase for sharing multi-modal datasets and multidisciplinary collaborations.		
12:00 PM	Closing Thoughts		
(5 min)	Carl Kesselman, Ph.D. (University of Southern California)		

12:05 PM	Meeting Adjourned
1:30 PM (60 min)	Internal Meeting for FaceBase, Advisors, NIDCR and NIDCD External Scientific Panel (ESP) and the NIH FaceBase staff  10th Floor, Room 1014 with breakout room available for the ESP in 1016 (remote attendance available)
2:30 PM	Internal Members Adjourn